תסמינים לצרבתצרבת נוצרת בעקבות עלייה חוזרת של חומצת הקיבה אל הוושט ועלולה לגרום לנזק הנובע מכך שרירית הוושט אינה מוגנת מפניה, הצרבת הינה תופעה שכיחה ונחשבת למטרידה ואף העלולה לפגוע באיכות החיים, במקרים בהם היא אינה מטופלת היא עלולה להסב לנזק ממשי. הגורמים לבעיה רבים אולם את חלקם ניתן לשנות תוך שינויים בהרגלים שונים ובמיוחד בתזונה.

איך לזהות צרבת

סימני הזיהוי לצרבת הם תחושת כאב וצריבה בוושט העולה מן הבטן ונמשכת לאורך הגרון כתוצאה ממזון שעולה ביחד עם מיצי הקיבה, המגע שלהם עם רירית הוושט גורם לתחושת הבעירה והצריבה ואף לפצעים. התופעה נחשבת לנפוצה בעיקר בקרב אנשים מעל גיל 30 ללא הבדלים בין נשים לגברים. המאפיין המרכזי שלה הוא תחושת הכאב בחזה, בבטן ובגרון, אך היא מלווה בסימפטומים נוספים הקשורים במערכת העיכול, הבליעה, השיניים ודרכי הנשימה.

התסמינים האופייניים לצרבת מתבטאים בכאבים בחלקו העליון של החזה ובחלק האחורי של הלוע, היא עלולה להוביל לצרידות, תחושת שריפה ולחץ. על מנת להקל על הסימפטומים מומלץ להמעיט בצריכת מזונות המכילים שומן רב, מזון מטוגן ולהימנע מצריכת קפאין, שתיית אלכוהול ועישון, עוד מומלץ להימנע מארוחות כבדות בעיקר לפני השינה. התסמינים האופייניים לצרבת כוללים תחושת צריבה בחלק העליון של הגרון, טעם מר או חמוץ בפה, קושי בבליעה, שיעול כרוני, צרידות בבוקר, ריח רע מהפה ובחילות.

תסמיני צרבת

עלייה של חומצות מן הקיבה בתהליך הריפלוקס גורמת לתחושת טעם לא נעים המזכיר את זה המופיע בהקאה. הדמיון בין מנגנוני הפעולה בשני המקרים רב וכך גם התוצאה של טעם חמוץ המלווה בריח לא נעים.

תגובת הגוף לתחושת הצרבת היא הפרשה מוגברת של רוק במטרה לנקות ולשטוף את הוושט והגרון, בנוסף מנגנון הבליעה מונע את עליית המזון המעוכל מן הקיבה.

תחושת היובש היא תוצאה של תהליך הריפלוקס כך שמופיעה תחושת יובש לצד התסמינים האחרים של טעם רע, שיעול ועוד. היובש עשוי להיגרם כתוצאה מנטילת תרופות אשר נועדו לסתור את החומציות ולהקל על תחושת הצריבה. שימוש בתרופות המקלות על התופעה אינו תחליף לטיפול עמוק בשורש הבעיה.

קושי בבליעה מאפיין אחד מכל שלושה אנשים הסובלים מצרבת, הקושי נגרם כתוצאה מגיעה בוושט הגורמת להתכווצותו ובעבות כך נוצר קושי ובעיתיות במנגנון הבליעה. התחושה הנוצרת היא של גוש התקוע בגרון. שילוב של הפרשת רוק מסיבית עם תחושת הגוש בגרון עלולה להוביל למצב של השתנקות. קושי בבליעה עלול להיווצר כתוצאה מפצע או כיב המהווים תוצאה של החומציות הגבוהה.

תחושת הבחילה מאפיינת ומלווה את הצרבת וכך גם הרצון להקיא המושפע מממנה, מיצי הקיבה העולים בוושט יוצרים טעם מר ורמת חומציות גבוהה המעוררת גיהוקים ומשאירה טעם רע בפה כך שמתעוררת בחילה ורצון להקיא.

שיהוקים וגיהוקים נובעים מגזים הנוצרים במערכת העיכול, זוהי תופעה נורמלית כאשר היא מופיעה בתדירות נמוכה כך שאינה משפיעה על אורח החיים. אולם במקרים של צרבת התופעה הופכת תדירה הרבה יותר ועלולה לגרום לאי נוחות עצמית וחברתית.

כאשר תוכן חומצי עולה מן הקיבה עלול להיווצר מגע בינו לבין דרכי הנשימה, תגובת מערכת הנשימה תהיה אוטומטית בניסיון לסלק את הגורם הזר והפולש, התוצאה היא שיעול כבד ברמת התקף של ממש, רגישות יתר קיימת בקרב חולי אסתמה אשר ניתן לראות החמרה בסימפטומים אצלם במצב של צרבת.

הופעת הצרבת דומה במידה מסוימת לזו של התחלתו של התקף לב כאשר נוצרת תעוקת חזה קשה. תחושה זו פעמים רבות מובילה לחרדה קשה הגורמת להאצת הדופק, עם הירידה בתחושת הצריבה, התעוקה יורדת וכך גם סף החרדה.

אחד התסמינים הנפוצים בצרבת, החשש שכאב זה מעלה קשור לבעיה הנובעת מתפקוד הלב, אולם במקרה של צרבת הכאב מוקרן מהוושט לכיוון בית החזה ולאחר חרדה ראשונית ניתן להבין כי מדובר בצרבת ותו לא.

מיתרי הקול העשויים רקמה עדינה עלולים להינזק ממגע עם החומצה ולגרום לקול בעל גוון צרוד, לרוב הסימפטום הינו מקומי וחולף מעצמו.

דילוג לתוכן