כיב בוושט

תוכן עניינים

מהו כיב בוושט? הגדרה ואבחנה

כיב בוושט הוא פצע או ארוזיה בדופן הוושט, הצינור המחבר בין הלוע לקיבה. מבחינה פתולוגית, מדובר בנזק לרירית הוושט החודר מבעד לשכבת התת-רירית, היוצר כיב עמוק ברקמה. בניגוד לדלקת שטחית, כיב בוושט מאופיין באובדן רקמה משמעותי ועלול להוביל לסיבוכים חמורים אם אינו מטופל כראוי. התהליך הפתולוגי מתחיל לרוב כתוצאה מחשיפה ממושכת של רירית הוושט לחומצת קיבה או גורמים מזיקים אחרים, המובילים להרס הדרגתי של שכבות הרקמה. האבחנה מתבצעת באמצעות בדיקת אנדוסקופיה המאפשרת צפייה ישירה בכיב ולקיחת ביופסיה במידת הצורך.

גורמי סיכון ואטיולוגיה של כיב בוושט

  • רפלוקס קיבתי-ושטי (GERD) – החזר חומצי מתמשך מהקיבה לוושט הוא הגורם השכיח ביותר להתפתחות כיבים בוושט
  • זיהום מחיידק ההליקובקטר פילורי (H. pylori) – אם כי פחות נפוץ מאשר בכיבי קיבה
  • שימוש ממושך בתרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים (NSAIDs) כמו אספירין ואיבופרופן
  • מחלות אוטואימוניות כמו מחלת קרוהן או דלקת מפרקים שגרונית
  • טיפול בקרינה באזור בית החזה
  • צריכת אלכוהול מוגברת ועישון כבד
  • מצבים של מתח נפשי מתמשך המגבירים הפרשת חומצה בקיבה
  • גיל מתקדם (מעל 60)
  • תסמונת זולינגר-אליסון הגורמת להפרשת יתר של חומצה בקיבה

תסמינים וסימנים קליניים

כיב בוושט מתבטא במגוון תסמינים שחשוב להכיר ולזהות. הסימן הבולט ביותר הוא כאב שורף בחזה, המופיע לעיתים קרובות לאחר ארוחות או בשכיבה. רבים מהמטופלים מתארים תחושת צריבה עזה מאחורי עצם החזה, המלווה בקושי או כאב בזמן בליעה. תסמינים נוספים כוללים צרבת כרונית, הקאות חוזרות ולעיתים דימום המתבטא בהקאת דם או צואה שחורה. חלק מהמטופלים עלולים לחוות ירידה במשקל בשל הימנעות מאכילה והפרעה בתזונה. במקרים מסוימים עלולים להופיע שיעול כרוני או צרידות כתוצאה מגירוי מתמשך של הוושט. חשוב במיוחד לשים לב לסימנים מדאיגים כמו דימום, קושי משמעותי בבליעה או ירידה פתאומית במשקל, המחייבים פנייה מיידית לרופא.

אבחון כיב בוושט

אבחון כיב בוושט מתבצע באמצעות מספר בדיקות רפואיות, כאשר הבדיקה המרכזית והמדויקת ביותר היא גסטרוסקופיה. בבדיקה זו מוחדר צינור גמיש דרך הפה אל הוושט, המצויד במצלמה זעירה המאפשרת לרופא לראות את רירית הוושט באופן ישיר ולזהות כיבים, דלקות או שינויים פתולוגיים אחרים. במהלך הגסטרוסקופיה ניתן גם לקחת ביופסיה מהאזור הנגוע לצורך בדיקה מיקרוסקופית. בדיקות דם עשויות להתבצע כדי לשלול זיהום על ידי חיידק ה-H. pylori או לבדוק סמנים דלקתיים. במקרים מסוימים, רופא עשוי להמליץ על בדיקת בליעת בריום – בדיקת רנטגן מיוחדת המדגימה את מבנה הוושט, או על בדיקת pH ממושכת לניטור רמות החומציות בוושט. שילוב הבדיקות מאפשר אבחון מדויק ובחירת הטיפול המתאים ביותר.

טיפול ואפשרויות רפואיות

  1. שינויי אורח חיים: הרמת מראשות המיטה, הימנעות מארוחות לפני השינה, והפחתת משקל במידת הצורך.
  2. טיפול תרופתי שמרני: שימוש במעכבי משאבת פרוטונים (PPI) כמו אומפרזול או אסומפרזול, תרופות נוגדות חומצה, או חוסמי H2 כמו רניטידין.
  3. טיפול אנטיביוטי: במקרים של זיהום חיידקי כגון הליקובקטר פילורי, יינתן טיפול אנטיביוטי מתאים.
  4. טיפול בסיבוכים: במקרה של דימום או היצרות, ייתכן צורך בהתערבות אנדוסקופית כולל צריבה, הזרקת אדרנלין או הרחבת היצרות.
  5. ניתוח: במקרים חמורים או עמידים לטיפול שמרני, ייתכן צורך בהתערבות כירורגית כמו ניתוח פונדופליקציה לתיקון רפלוקס.

מניעה והמלצות לאורח חיים

מניעת כיב בוושט מתחילה בשינויים פשוטים אך משמעותיים באורח החיים. מומלץ להימנע מארוחות גדולות, במיוחד בשעות הערב, ולהקפיד על משקל גוף תקין. חשוב להימנע משכיבה מיד לאחר הארוחה ולהרים את מראשות המיטה בכ-15 סנטימטרים. הפחתת צריכת קפאין, אלכוהול ומאכלים חריפים או חומציים יכולה לסייע משמעותית. הימנעות מעישון חיונית, שכן עישון מגביר את ייצור החומצה בקיבה ומחליש את שריר הסוגר התחתון של הוושט. פעילות גופנית מתונה, הימנעות מבגדים הדוקים באזור הבטן, והקפדה על אכילה איטית ולעיסה טובה של המזון מהווים גם הם חלק חשוב בתוכנית המניעה. שמירה על שגרת שינה סדירה ותזונה מאוזנת תורמת אף היא להפחתת הסיכון להתפתחות כיבים חוזרים בוושט.

סיכום ומתי לפנות לרופא

כיב בוושט הינו מצב רפואי הדורש תשומת לב והתייחסות מקצועית. בעוד שחלק מהמקרים ניתנים לטיפול באמצעות שינויי אורח חיים ותרופות, ישנם מצבים המחייבים פנייה מיידית לרופא. יש לפנות לטיפול רפואי דחוף במקרה של דימום, קושי משמעותי בבליעה, ירידה פתאומית במשקל, או כאבים חזקים בחזה שאינם מגיבים לטיפול. תסמינים כמו צרבת מתמשכת שאינה מגיבה לטיפול ביתי, או החמרה בתסמינים למרות הטיפול המומלץ, מחייבים גם הם בדיקה רפואית. אבחון וטיפול מוקדמים יכולים למנוע סיבוכים ולשפר משמעותית את איכות החיים של המטופל.

אודות כותב המאמר:
תמונה של יובל זיו
יובל זיו

יובל זיו, מומחית מובילה בטיפול בצרבת, עם ניסיון של שנים בתחום ושירות מותאם אישית לכל מטופל.

כל הפוסטים
חיים בלי צרבת!
השאירו פרטים ונחזור עם פתרון אישי ומקצועי.
חיים בלי צרבת!
השאירו פרטים ונחזור עם פתרון אישי ומקצועי.